Çekirge ile Mücadele

Çekirge, caelifera alttakımında incelenen 2,5-3 cm boyunda bir haşeredir. Yaşadığı alana bağlı boyu 7-8cm arasında değişebilir. Çekirge düzkanatlı hayvanlar gurubunda incelenir. Hareketlerini sıçrama ile sağlar. Genellikle siyah, yeşil, kahverengi renklerde görülür. Çekirgenin arka 2 tane bacağı oldukça uzundur, zıplama işine yarar. Çekirgenin ağzı parçalayıcı yapıdadır. Baş kısmında 1 çift anten bulunur, algılama görevi, yapar. Özellikle sıcak iklimlerde yaşamayı sever. Çekirge bitkilere oldukça zarar veren bir canlıdır, ekili arazilerde büyük tehdit oluştururlar. Toplu halde besin bulmak için göç yaparlar. Toplu olarak kondukları araziye oldukça zarar verirler. Çekirge yumurta yaparak üreme sağlar. Yumurtaları pirinç tanesi büyüklüğünde beyaz renktedir. Sonbahar ve ilkbahar ayında çekirgelere sık rastlamak mümkündür. Çekirgeler yumurtadan çıktığında kanatsız olur, çalılıklar arasında saklanarak yaşarlar. Toplu halde yumurta bırakıp ölen çekirgeler, hastalıklara neden olur. Kara, yeşil, tarla çekirgeleri en çok bilinen çekirge türüdür. Çekirge bitkisel beslenme sağlar, toplam 4 ay ömrü vardır. Ölmeden önceki son hafta 200 yumurta bırakır. Çekirge ölene kadar 5 kez deri değişimi yapar.

Çekirge Böceği Hakkında Sık Sorulan Sorular

1- Çekirgeler nasıl çoğalır?
Çekirge yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Yumurtalarını toprağın altına gömer, sıcaklığın 34 dereceye ulaştığı an yumurtalardan yeni çekirge yavruları çıkmaya başlar.4ay ancak yaşayabilen çekirgeler ölecekleri son hafta 200 kadar yumurta bırakır. Sonbahar ve ilkbahar ayında çekirgeye sık rastlanabilir.

2- Çekirge ne yer?
Çekirge, bitkisel beslenme sağlar, etçil beslenmez. Ekili arazilere oldukça zarar veren bir böcektir. Bulunduğu yerde besin bulamayan çekirgeler toplu halde göç ederler. Toplu olarak kondukları araziden geriye bir şey bırakmazlar. Çiftçiler için oldukça tehlike arz ederler.

3- Çekirge nerede yaşar?
Çekirge ağaçlık, otluk özellikle ekili arazilerde çok görülür. Sıcak iklimlerde çok çekirge türüne rastlamak mümkündür. Soğuk iklimlerde çekirge görmek mümkün olmaz. Bulunduğu yerde besin bulamayan, çekirgeler toplu halde göç yaparlar.

4- Çekirgeler nasıl bir böcektir?
Çekirgeler, 6 bacağa sahiptir. Çekirge, arkada bulunan 2 bacağı ile zıplama sağlar. Yumurta yaparak çoğalır, öleceği son hafta 200 yumurta bırakır. Siyah, kahve, yeşil renklerde olur. Yeni doğan yavrularda kanat olmaz. Çekirge bitkisel beslenir. Toplam 4 ay yaşayabilen hayvan bu sürede 5 defa deri değiştirir.

5- Çekirgelerde göç neden olur?
Çekirge ekili arazilerde yerleşen ve bitkisel beslenen çiftçinin korkulu rüyası zararlı bir haşeredir. Bulunduğu alanda besin azalması durumunda toplu halde başka sıcak iklimlere göç ederler. Toplu olarak kondukları arazileri harap ederler.

6- Çekirge insanı ısırır mı?
Çekirge insan ve hayvanları ısırmaz, etçil beslenme sağlamaz. Çekirgenin en çok zararlı olduğu alanlar, ekili arazilerdir. Çiftçiler için mücadelesi zor olan bir haşeredir. İlaçlama yöntemi ile çekirgeden kurtulmak mümkündür.

7- Çekirge nasıl ilaçlama yapılır?
Çekirgeler ilaçlama yapılarak mücadele edilecek bir haşeredir. Çekirge ile mücadele ancak ilaçlama konusunda eğitimli ve sağlık bakanlığı onayı ile çalışan kişiler tarafından yapılmalıdır. Çekirge ilaçlamasında kullanılan ilaçlar, kokulu sıvı ilaçlardır.

Bir önceki yazımız olan Arı İle Mücade başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü