Arı İle Mücade

Arıların başında binlerce üniteden oluşan 3 basit göz bulunur. Arının gözleri yüzlerce küçük üniteden oluşmuştur. Arı başındaki 1 çift duyarga sayesinde, koku ve yön tayinleri yapabilir. Ağız yapıları, üst dudak, alt çene ve üst çeneden oluşur, dil büyüklüğü 5-6 mm civarındadır arının türüne göre değişebilir. Arının hareket merkezi olan göğüs kısmı 4 bölmeden meydana gelmiştir, erişkin arıda 9 bölme vardır. Gövdede 6 tane bacak, 4 tane kanat bulunur. Arının ayak kısımlarında polen fırçası adı verilen uzun sert kıllar vardır. Ön bacaklardaki polenler arka bacaklara oradan da polen sepetine aktarılır. Arının karnını son kısmında sivri iğnesi vardır, zehir kesesi ile bağlantılıdır. Arının ucu çentikli iğnesi, battığı yerden çıkmaz. Bu arada iğnesi batırdığı yerde bırakmak zorunda kalan arının bağırsakları parçalanır ve kısa süre sonra ölür. Arılar mecbur kalmadığı sürece iğnesini batırmaz. Arıların hepsi zararlı denilemez, bal arıları bol protein ve bakteri yok edici özellikli balları ile insanlığa büyük fayda sağlar. Arıların zehri, çağın hastalığı kanser tedavisinde kullanılan ilaçların yapımında kullanılıyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda, arı sütünün de kanser önleyici özelliği olduğu saptanmıştır. İnsanlara zarar veren arılar, yaban arısı(eşek)denilen arı türleridir. Yaban arılarının zehri oldukça etkilidir. Alerjisi olanlar, yaşlılar ve çocuklar daha da risk altındadır. Arı sokmalarında doktora gidilmesi gerekir. Arının soktuğu yerde, kızarma, yanma, ağrı, kabarma görülür. Yaban arıları etçil olarak da beslenme sağlar. Arılar eve girebilir ve gıdalarınıza ortak olabilirler. Arılar bir kovan içerisinde gayet düzenli bir işleyiş içerisinde yaşar. Her arı kovan içerisinde farklı görev alır. Kraliçe arı sadece döllenme, işçi arı kovan içerisindeki temizlik ve yavruların bakım işleri, bal yapımı, asker(erkek)arılarda kovanı korumak ve kraliçe arıyı dölleme işi yaparlar. Arı ilaçlama için bizi arayın 7 gün 24 saat sizlere ilaçlama hizmeti vermekte olan kurumumuzun her yere ilaçlama hizmeti aynıdır. Evde haşere ile mücadele etmek hem zor hem de daha masraflı hale gelir. Arı ilaçlama için sizlere hizmeti en iyi ve hızlı şekilde ulaştırmak görev anlayışımızdır.

1- Arı nasıl çoğalır?
Arılarda çoğalma yumurtlama yöntemi ile olur. Her kovanda, bir tane kraliçe arı bulunur. Kraliçe arı sadece, döllenme yapar. Diğer arılar tarafından kraliçe arıya ve yavrulara itina ile bakılır. Kraliçe arı yumurtalarını bırakır aradan geçen 3 gün sonunda yumurtalardan larvalar çıkar. Kraliçe arı günde 1500–2000 kadar yumurta bırakabilir.

2- Arılar nasıl beslenir?
Arılar etçil ve otçul beslenebilir. Yazın kovan içerisinde yaptıkları balın bir kısmını yer beslenme sağlarlar. Yazın, çiçeklerin öz sularını içerek beslenme sağlarlar. Arılar meyvelerin nektarlarını da emerek beslenmelerine katkı sağlarlar.

3- Arılar nasıl ilaçlama yapılır?
Arı ilaçlama işlemi ilaçlama eğitimi almış insanlar tarafından yapılmalıdır. Her arı ilaçlama yapılmaz, sadece yaban arısı(eşek) arıları ilaçlama yapılmalıdır. Arı ilaçlamada kullanılan ilaçlar, kokulu, kokusuz, boyama, yöntemi ile ilaçlama yapılmalıdır.

4- Yaban arısı ile mücadele yöntemleri?
Yaban arısı ile mücadele etmek bireysel olarak çok zordur. Arı mücadelesi yapmak ilaçlama eğitimi almış, sağlık bakanlığı onayı ile çalışan firmaların işidir. Arı ilaçlaması için gelen firmalardan mutlaka gerekli belgeleri göstermelerini isteyiniz. Arı ilaçlamasında su bazlı hazırlanmış ilaçlar kullanılmalıdır.

5- Arı sokması durumunda ne yapmalıyız?
Arı sokması durumlarında, doktora gidilmesi gerekir. Arı sokması, yaşlılar ve çocuklar üzerinde daha etkilidir. Doktora gidilmesi doğru olur. Arı iğne batırdığı yerde iğnesini bırakır. Deride kızarma, yanma, kabarma gibi belirtiler görülür.

6- Arı ilaçlaması kim yapar?
Arı ilaçlaması, ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır. İlaçlama işlemini ilaçlama eğitimi almış kişiler yapmalıdır. İlaçlamada kullanılan ilaçlar sağlık bakanlığı tarafından onaylı olmalı, gerekli tüm resmi belgeler ilaçlama hizmeti verilen alanın sahiplerine verilmelidir.

7- Arılar nereye yuva yapar?
Arılar yuvasını, ağaç dallarına, yere, duvar köşelerine yapar. Arılar yuva yapmak için sesten uzak, sakin yerleri tercih eder. Yuvasına dışardan gelecek herhangi bir tehlikeye karşı hep birlikte savunmaya geçerler. Arı yuvasını ve kendisini tehlikede hissetmediği sürece saldırıya geçmez.

Bir önceki yazımız olan Salyangozlar ile Mücadele başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü