Hamam Böceği

Hamam böceği omurgasız hayvanlar gurubundandır. Hamam böceği antenli böcek gurubun dada inceleyebiliriz. Hamam böceklerinin altı ayağı var ve çok hızlı koşabilen bir böceklerdir. Hamam böcekleri aynı zamanda kanatlıdırlar. Fakat hamam böcekleri uçmazlar sadece hızlı bir şekil de koşarlar hamam böcekleri 1 saat içinde yaklaşık olarak 5 km kadar yol alabilirler. Hamam böcekleri gece aktif olup gündüzleri pasif olarak dinlenirler. Hamam böceği ışığa karşı duyarlı olduğundan gündüzleri çok nadir görülür. Hamam böcekleri gündüzleri evin kuytu bölgesinde karanlık olan kısımlarında dinlenmeye çekilirler. Hamam böceği beslenmesi çok farklıdır diğer ev haşeresinde olduğu gibi insan kanını emerek beslenmez. Hamam böceği bir çok şeyi yer özelikle mutfak banyo lavabo altında yer alır. Hamam böcekleri nemli ve pis ortamları tercih ederler Beslenme olarak önüne gelen her şeyi yerler. Hamam böcekleri kendi cinslerini dahil olmak üzere beslenme sofrasına bir çok şey eklerler hamam böceğinin baş kısmında ki antenleri sayesinde yiyeceğine kolay ulaşır.hamam böceği vücudunun altında bulunan özel algılayıcılar sayesinde saniye sürmeden tehlikeleri algılayıp çabucak kaçar. Hamam böceği açlığa ve susuzluğa dayanıklı bir haşere olup hamamböceği 1 ay boyunca aç kalabilir ve hiçbir şey olmaz aynı zamanda 1 hafta susuzluğa da dayanabilir. Hamam böceği 1 yıl içerisinde birkaç defa kabuk değiştirebilir kabuk değişimi hamam böceğinin gençleşmesini sağlar. Hamamböceği kabuk değiştiğinde beyazımsı bir renk alır ve aynı gün içinde kabuk değişimini tamamlayıp yeni kabuğuna kavuşur. Hamam böcekleri kendi renklerine kavuşmuş olur. Hamamböcekleri yavrusu 1 mm den daha kısadır hamam böceğinin erişkin olanı ise 5-6 mm kadar olanı görülmektedir.

Hamam böceklerinin türleri 1000’lerce olup hamam böceği tür sayısı 5000 üzerindedir. Hamamböceği Hastalık yaymada çok aktif rol oynar insanları ısırmaz fakat yiyecek ve içeceğimizden tüketiği için hamam böceğinde bulunan parazit ve virüsler direk yiyecek ve içeceğimize geçer oradan da bize bulaşır hamam böceği vücudu çok dirençlidir. Hamam böcekleri yüksek ısıda yaşadıkları gibi -30 , -35 c de yaşarlar hamam böceklerinin ömürleri 1,5 -2 yıl kadardır. Hamam böcekleri genel olarak yılda 1 defa çiftleşir ve bir çok hamamböceği türünde bu ömürleri boyunca yeterli olmakta hamam böcekleri güçlü bünyesi olmasından dolayı kafaları veya vucut aksanları kopsa dahi 1-2 hafta yaşarlar hamamböceğinde kan rengi beyazımsıdır. Hamam böceklerini öldürmek çözüm değildir mutlaka ilaçlama yapılmalıdır hamam böceği ile mücadele yapılmasa hamam böcekleri öldükten sonrada yumurtlaya bilir. Hamam böcekleri farklı türleri olup halk arasında hepsine birden hamam böceği denilir. Bunlar (kalorifer böceği , alman hamam böceği , amerikan hamam böceği , Kara Fatma , oryantal hamam böceği) gibi isimlerde farklı türleri olsa da halk arasında hamam böceği diye tarif edilir.

Hamam Böceği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hamam böceği nasıl beslenir?
Hamam böceklerinin geniş bir beslenme alışkanlığı vardır. Ormanlarda çalı, çırpı, ot, hayvan artığı gibi maddeleri yiyerek doğaya geri dönüşümde hızlı rol oynarlar. Hamam böcekleri evlerimizde eline geçse onu kemirerek karnını doyurur. Hamamböcekleri üstü açık yiyecekleri içecekleri tüketirler bazen banyoda bulunan elbiselerimizi dahi kemirerek onları yiyip elbiselerimize zarar verirler. Bazen görmüşseniz eğer hamam böceğinin kemirdiği atletlerimiz delik deşik olduğunu. Hamam böceği haşeresi insanı ısırıp kanını emme gibi davranışları göstermez. Hamam böceği beslenirken kendi cinsi ölü leşini de yer kalorifer böceği olarak da bilinen bu haşereler besinlerini antenleri sayesinde keşfeder. Hamam böceği antenleri ve özel duyuları sayesinde eve gelen misafirleri bile ayırt edebilirler

Hamam böceği nasıl ürer?
Hamamböcekleri bazen ömürleri boyunca 1 defa çiftleşir ve yılda 8-10 defa yumurta bırakırlar. Hamam böcekleri yumurtalarını koloni şeklinde bırakır. Hamam böceği (kalorifer böceği) yaklaşık 200 yumurta bırakır. Yumurta kolonisinde 35-40 yumurta mevcuttur ve çok kısa zaman içinde ürerler. Hamam böcekleri yumurtalarını evin kuytu bölgelerine ev çatlaklarına, lavabo altlarına bırakır. Hamam böceği yavruları takriben 15-18 gün içinde çıkar hamam böceği ile mücadelede mutla etkin ilaçlama yapılmalı ve özelikle ilaçlama yapıldıktan sonra kalorifer böceği (hamam böceği) yumurtalarına etki yapmaz ve ilaçlamaya mütakiben 21 gün sonra mutlak 2. bir ilaçlama yapılmalı ki kesin sonuç alınsın.

Hamam böceği nerelerde yaşar?
Hamam böceklerinin yaşadıkları yerler farklıdır ormanlarda ve kırlarda yaşayanlar olsa da nemli yerleri daha çok tercih ederler. Özelikle pis ve atıkların fazla olduğu, yiyecek ve içecek konusunda sıkıntı yaşamadıkları yerlerde rahat bir yaşam seçerler özelikle insanları yaşadığı ortamlarda bol yiyecek ve içecek bulabildiğini bildiği için hamamböcekleri evleri mesken tutarlar hamam böceğini odada serbest dolaştığını göremezsiniz çünkü bunlar evlerin banyo lavabo ,tuvalet, mutfak kısımlarında bolca rastlanır kalorifer böceği özelikle günün 4/3 nü dinlenerek geçirir geriye kalan kısımda hamam böceği gece yarısı orta çıkıp beslenir.

Hamam böceği ile mücadele nasıl yapılır?
Hamam böceği ile mücadelede en etkin yöntem ilaçlamadır. Hamam böceği ilaçlaması mutlaka ilaçlama firması tarafından yapılmalı. Hamam böceği ile mücadele eden firmanın kullandığı ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olması gerekir. İlaçlama firmasında mücadele eden kişinin ilaçlama eğitimi almış olması gerekir hamam böceği vücudu çok dirençli olması nedeni ile mutlaka ilacın etkili olması gerekir ilaç ile ölen hamam böceğinden yiyen diğer hamam böcekleri de ölür. Hamam böceği ile mücadelede ilk ilaçlamadan yaklaşık 21 gün sonra 2. ilaçlama mutlaka yapılmalı çünkü hamam böcekleri yumurtasına hiçbir ilaç etki yapmaz hamam böceği 15-18 gün sonra larvalaşır bu yüzden 2. ilaçlama mutlaka şart.

Hamam böceği hastalık taşır mı?
Hamam böceği insana bir çok hastalık bulaştırır hastalığı insana direk ısırarak bulaştırmaz. Hamam böceği açık yiyecek ve içeceklerimizden tüketikten sonra bunların üzerine dışkı salya gibi maddeleri bıraktığı için hastalık direk buradan bulaşır birde hamam böcekleri yumurtalarını bıraktığı yerlere dokunduğumuzda bu hamam böceği yumurtalarından da mikrop kapma olasılığımız var
Hamam böceği ile taşına hastalıklar şunlardır:

1- Verem mikrobu
2- Dizanteri
3- Hepatit virüsü
4- Alerjik hastalıklar
5- Gıda zehirlenmelerin başında hamam böceği gelir
6- Astım hastalığı
7 – Atrax hastalığı
8- Astım mikrobunun taşınması

Yukarıdaki hastalıklar gibi daha bir çok hastalık hamam böceği (kalorifer böceği) gibi haşereler ile insana geçer.

Hamam böceği kaç yıl yaşar?
Hamam böceği iyi yaşama koşuluna ulaştığında takriben 1,5 -2 yıl kadar yaşar eğer hamam böceği gördüğünüzde ilaçlama firmamıza ulaştığınız takdirde bu sorundan kurtulmuş olursunuz bu hamam böceğinin ömrünü kısa tutar o zaman 1 ayda olur 2 ayda olur ama beslenme, ilaçlama, sıcaklık değerleri gibi faktörler hamam böceğinin ömründe önemli rol oynar.

Hamam böceğinin hangi adları vardır?
Hamam böceği halk arasın da karafatma (kara Fatma), oryantal böceği, Alman hamam böceği, Amerikan hamam böceği, kalorifer böceği,karafatma, kara fatma, kakalak böceği gibi bir çok isim ile anılır.

Hamam böceği ne zaman ilaçlanmalıdır?
Hamam böceği görüldüğü anda mutlaka bulunduğu mevkii ilaçlanmalı. İlaçla yapıldıktan 21 gün sonra ikinci uygulama şarttır çünkü daha önceden bırakılan böcek yumurtasına hiçbir ilaç etki etmez.

Hamam böceğinin temas ettiği yiyecekler ne yapılmalıdır?
Hamam böceği üzerinde gezdiği bütün yiyecekler ve içecekler mutlaka dökülmeli çünkü hamam böceği gezindiği yerlerde dışkı, salya ve vücudu üzerinde ki mikroplar bulaştığı için yemekleri bozar o yüzden mutlaka dikkat edilmeli aksi takdirde ciddi rahatsızlıklar görülür.

Hamam böceği ölürken de ürer mi?
Hamam böceği çok dirençli olduğu için çok güçlü bir bünyesi var evet hamam böcekleri ölmek üzere iken yumurta bıraka bilir bu yumurtalarda larvalaşarak yavru haline gelir yavru hamam böcekleri daha zayıf olduklarından ilaçlamada kesin sonuç alınır.

Hamam böceği ilaçlama da nelere uyulması gerekir?
1- Hamam böceği ilaçlaması yapılırken mutlaka ilaçlama firması tarafından yapılmalı
2- Hamam böceği ilaçlaması firmadan bilir kişi tarafından yapılmalı
3-ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olmalı
4- Hamam böceklerinin ilacına kesinlikle el ile dokunmuyoruz çünkü insan kokusunu aldıktan sonra ilaca gelmezler
5- hamam böceği ilaçlaması yapıldıktan sonra yüzeyler temizlenmemeli
6- ilaçlama mutlaka periyodik olarak beli aralıklarla yapılmalı

Hamam böceği nasıl ölür?
Hamam böceklerini öldürmenin en kolay yolu ilaçlama yönstemi ile olur. Periyodik olarak ilaçlama yapıldıktan sonra hamam böceğinden eser bulamasınız.

Hamam böceği hangi mevsimde görülür?
Hamam böceği genellikle her mevsimde görülür ev ortamları ve uygun yaşam koşulları oluştuktan sonra her mevsim görülür. Hamam böceği -35 derece yaşayabilen bu haşereler yaz kış demeden mutlaka görülür ve ürer.

Bir önceki yazımız olan Karasinek ilaçlama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü