Haşere İlaçlama Yöntemleri

BİYOLOJİK MÜCADELE:
Haşerelerin larva dönemlerinde,üreme yerlerine karşı uygulanan yöntemlerdir.Özellikle su birikintileri, sazlık alanlar, dışarı akan kanalizasyon birikintileri, çöplükler, gübrelikler vs. üreme yerlerinden bazılarıdır.
FİZİKSEL MÜCADELE:
Doğada yaşayan çok çeşitli haşere ve kemirgen türleri mevcuttur.Öncelikle zararlı haşere ve kemirgenlerin insanların yaşadıkları mekanlara giriş yollarının tesbit edilmesi gereklidir. Genellikle yaşanılan bina iç mekanlarına çeşitli yollardan giriş yaparlar. Bu giriş yolları ve yumurta keselerini bırakabilecekleri yerler genellikle mutfak bölümünde dolap arkaları, fayans duvar çatlakları, fırın çevresi ve nemli karanlık yerler vs.dir. Öncelikle kapı girişleri alt kısımları süpürgeliklerle kapatılmalıdır. Varsa duvar ve fayans çatlakları silikonla izole edilmelidir.Havalandırma boşlukları tel ile kapatılmalıdır. Balkon girişleri sinekliklerle izole edilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELE:
Kimyasal mücadele de öncelikle mevcut haşerenin cinsi ve bulunabilecekleri yerlerin tespiti gereklidir.Haşerelerin yoğun görüldükleri ortama (iç ve ya dış mekan) göre ve haşere cinsine göre kullanılacak kimyasal ilaç ve bu ilacın kullanma yöntemi belirlenir. Kimyasal mücadele yöntemi; Sıvı Püskürtme şeklinde
Kokulu ilaçlama
Kokusuz ilaçlama şeklinde yapılır.
Termal FOG cihazı ile Sıcak Sisleme şeklinde
ULV cihazı ile Soğuk Sisleme şeklinde
Jel ilaçlama şeklinde
Yemleme ilaçlama şeklindedir.
İLAÇLAMA ŞEKİLLERİ:
Kokulu ilaçlama:
Haşerelerin yoğun olarak görüldükleri ortamlarda kokulu ilaçlama yapılmalıdır. Bu ilaçlama sonrası kısa zamanda sonuç alınmaktadır. İlaçlama sonrasında yaşanılan mekan birkaç saat kapalı kalmalıdır. İlaçlama anında mekanda evcil hayvan bulunmaması,dışarı çıkartılması gerekir. Ortamda akvaryum varsa üstü kapatılmalı ve ıslak bir bezle örtülmelidir. İlaçlamadan birkaç sonra kapalı mekan iyice havalandırılmalıdır. Kokusuz ilaçlama: Bu ilaçlama yönteminde sıvı ilaç püskürtme yoluyla uygulanır. İlaçlama yapılan mekanı terk etmenize, kapalı tutmanıza gerek yoktur.Sadece ağzı açık yiyecek ve gıda maddesi ortamda bulunmamalı,üstü kapatılmalıdır. Bu ilaçlama yöntemi daha çok insanların ev,iş ortamlarında bulundukları anda bile yapılabilir.
Termal FOG cihazı ile Sıcak Sisleme şeklindeki ilaçlama:
Termal FOG cihazı ile ilaçlama, dış mekan ilaçlamalarında ve rögar ilaçlamalarında kullanılır. Bu uygulamada ilaç+mazot karışımı tatbik edilir. Ayrıca en son teknoloji ürünü mikrokapsülasyonlu ilaçlar tercih edilebilir.
ULV Cihazı ile Soğuk Sisleme şeklinde ilaçlama:
Bu yöntemde elektrikli pulvarizatör cihazı veya benzinle çalışan sırt pulvarizatör cihazı kullanılır.Bu uygulamada ilaç+su karışımı kullanılır. Açık alan yada kapalı alanlarda kullanılabilir.
JEL şeklinde ilaçlama: 
Jel ilaçlama yöntemi, bir aplikatör yardımıyla mutfak,restoran, yemekhane gibi mekanlarda yürüyen haşerelere karşı kullanılan jel yem ilaçlamasıdır. Çok güvenlidir. Kokusu yoktur. Etkisi uzun sürelidir. Evcil hayvanlar için zararsızdır. İlaçlama öncesi hazırlık yapmaya ve ilaçlama sonrası temizlik yapmaya gerek yoktur.

böcek ilaçlama beylikdüzü