Keneler

Kene genelleme olarak kan emici grubundan olup omurgasız hayvanlar sınıfında yer alırlar. Kene vücudun da irili ufaklı hiçbir kemiğe rastlanmaz. Kenenin vücudunun dış yüzeyi sert bir kabuktan oluşur. Kene diğer böcek türlerinden ayırt etmek kolaydır. Kenelerde 8 ayak bulunur. Kene ön ayakları arka ayaklarından daha kısadır boyutları genel olarak çok ufaktır. Kenenin yetişkin halindeki boyu 3 ile 7 mm’dir. Kene Beslenmelerinde %98 olarak üzerinde yaşadığı konakçısın kanını emerek beslenir. Yetişkin kenenin vücudu esnektir. Kene bu durumda kan emdiği için boyutu 1,5-2 cm kadar olabilir. Diğer konakçılarda olduğu gibi kenelerde de hastalık bulaştırma olasılığı çok yüksektir. Keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı çağımızın en tehlikeli olanıdır. Kene ısırması sonrası vücutta yüksek ateşten dolayı ölümler görülmektedir. Kene türlerine göre hastalık bulaştırır. Keneler konakçı olarak evcil hayvanları seçtiği için kedi, kanatlı hayvan, küçük baş, büyükbaş hayvan olmak üzere keneler bir çok hayvan üzerinden kan emdiği için bir sonraki konakçısına hastalığı taşır. Kene hareket olarak sadece yürür bunlar zıplamaz uçmaz kanatları yoktur.

KENENİN YAŞAM ALANLARI
Kene yaşam alanı yeşillikler, çayırlar, çalı dipleri, evcil hayvanlar, kapı eşiği, duvar diplerini kendilerine yaşam alanı olarak kullanırlar. Keneler insan vücudunda da özelikle kuytu bölgeleri tercih ederler. Keneler kedi, köpek ve evcil hayvanların genellikle kulak altı, kulak içi ve kuyruk altı gibi bölgeleri tercih etseler de keneler vücudun diğer kısımlarında da bulunur, kene vücuttan tamamen kan emdikten sonra kene konakçısını terk eder. Keneler çok kısa zaman içinde ürediği için yumurtaları kapı altlarına ev çatlaklarına yumurta bırakan bir dişiden birkaç gün içinde yüzlerce yavru kene görülebilir.

KENENİN BESLENMESİ
Keneler tamamen kan ile beslenirler kene üzerine yerleştiği hayvan ve insan dan oldukça hızlı bir şekilde kan emerek beslenmeye çalışır. Keneler ağız kısmında bulunan iğne şeklinde bir hortum ile kanı konakçıdan hızlı bir şekilde emer kene beslenemezse uzun zaman açlığa dayanıklı bir böcektir.

KENE İLE MÜCADELE
Kene ile mücadele çok önemli bir konudur kenelerin vücudu ilaca dayanıklı olup kene ile mücadele ancak bir çok defa ilaçlama yapıldıktan sonra sonuç alınır kene ilaçlamasında çok etkili ilaçlar kullanılmalı ama yinede dikkat edilmeli ki kene ilacı sağlık bakanlığı onaylı olmalı kene ilaçlaması, ilaçlama firmaları tarafından yapılmalı ve belli periyodik olarak tekrarlanması gerekir kene ısırmasında keneler asla elle koparılmamalı mutlaka işin hekimi tarafın dan usulüne uygun koparılmalı keneyle mücadelede hayvanlar veteriner hekim kontrolünde olmalı keneler kesinlikle çıplak elle koparılıp ezilmemeli kenelerden bulaşan bir çok hastalık mevcuttur.

KENENİN BULAŞTIRDIĞI HASTALIKLAR
Keneler ısırdığı canlının kanını emdikten sonra aynı yöntemle kene vücudunda biriken atıklarını da konakçısının vücuduna verir kene ısırması sonra genel olarak şu belirtiler görülür. Yüksek ateş , mide bulantısı halsizlik ve iştahsızlık olarak belirlenir

Kırım Kongo: Kene ısırdıktan sonra en geç birkaç gün içinde hastalık belirtileri başlar mide bulantısı yüksek ateş iştahsızlık baş gösterir tedavisi olmayan bir hastalık olup kene yüzünden ölümler sık sık görülür.
FSME: Kene ile bulaşan önemli bir hastalıktır baş dönmesi, baş ağrısı, eklem ve kaslarda ağrılar hissedilir keneler menenjite de sebep olurlar.
TULAREMİA: Çok tehlikeli olan bir hastalık türüdür pire ve kenelerden bulaşan bu hastalık yüksek ateş şiddetli baş ağrı görülür
LYMNE BORRELİOSE: Konakçısına büyük zararlar verir özelikle beyin zarını etkileyen ve kalp damarlarını etkileyen bir hastalıktır buda kene ısırmasından insana geçen hastalıklardandır.
EHRLİCHİOSİS: Kene ısırdıktan sonra kas ağrıları , baş ağrısı, yüksek ateş ve sırt ağrısı gibi belirtileri görülür.

Bir önceki yazımız olan Kulağa Kaçan ilaçlama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü