Örümcek İlaçlama

Günümüze değin 34 bin dolayında türü tanımlanmıştır ve saptanan tür sayısı yapılan araştırmalara bağlı olarak giderek artmaktadır. Örümceklerin çoğu karada, pek azı kıyılarda ya da tatlı ve tuzlu suların üstünde yaşar. Huni örümceklerinden olan, Avrasya’ya dağılmış su örümceği ( Argyroneta aquatica ) suda yaşamaya tam olarak uyarlanabilmiş tek örümcek türüdür. En küçük örümceklerin uzunluğu 0,5 mm’yi aşmazken Amazon Havzasında yaşayan Theraphosa cinsinin üyeleri 90 mm uzunluğa erişebilir. Örümcekler yırtıcı hayvanlardır ve büyük ölçüde böcekleri avlayarak beslenirler. Örümcekler eklembacaklılar sınıfı içinde yer alırlar. Dünyanın tamamen her yerinde yaşarlar. Çok geniş türlere sahiptirler. Dünyada 60-65 bin kadar türleri vardır. Örümcek vücutları üç bölgeden oluşur baş göğüs ve karın kısmıdır. Örümceklerin 4 çift ayakları vardır. Boyları genel olarak 1 cm den 30 cm kadar olabilir. Örümceklerin baş kısmında iki tane dokunmak için anten şeklinde çıkıntıları var. Bu his bacakları ile yiyeceklerinin yerleri tespit ederler.

Örümceklerin ağzı etrafında iki tane zehirli çengel bulunmakta. Örümcekler avlarını yakaladıklarında bu çengelleri avına batırarak onu kısmi olarak felç ederler. Örümcekler ısırdıktan sonra avına akıttığı enzimler ile avının içini tamamen eritip bulamaç haline getirir.

Örümceklerin baş bölgesinde 4 adet göz bulunmakta ve çok iyi görme yetenekleri vardır. Örümceklerin karnı içinde ağ üreten bir sistemleri var. Aynı zamanda göğüs kısmında bu ağları belli noktalara fırlatan bir mekanizmaları mevcuttur. Örümceklerde solunum organı vücutları altında balık solungacı tarakları gibi dizilmiştir. Örümcekler besin olarak kurdukları ağlara takılan her türlü canlıyı yerler bu ağlara takılan bir kuş olabilir veya su üzerine yaptığı ağa takılan bir balıkta olabilir. Bu hayvanlar kendini sürekli aç hissederler. Bazen kendi türleri arasında birbirlerine saldırıda buluna bilirler. Örümcekler ağlarını ayakları ile belli bir açı ile örerler ağda bulunan tüm ipliklerin hepsinin açısı aynıdır. Örümcekler uzak mesafelere ağ tellerini bırakarak rüzgar yardımıyla uçarak giderler.

Örümceklerde üreme için mutlaka karşı cinsine ihtiyaç duyar. Bu üreme esnasında erkek örümcek başındaki antene benzeyen organları ile dişiye spermleri dişinin vücuduna aktarır. Dişi örümcek çiftleşme esnasında yaptığı kurdan dolayı acıkır ve bir çok defasında erkek örümceği yerler. Dişi örümcek kendisi ördüğü bir torba içine yumurtasını bırakır. Bu örümcek yumurtaları takriben 2 ay içinde yavru olarak çıkar. Örümcek bir torba içine 200 ile 400 arası yumurta bırakır.

Örümcekler canı yandığında veya zarar gördüğünde insanı ısırabilirler. Bazı örümcek türleri çok zehirli oldukları için insanı öldürebilirler. Örümceklere asla elle dokunmamak gerekir. çünkü türünü bilmediğimiz için zararlı olabilirler. Örümceklerle mücadele mutlaka profesyonel olmalı ilaçlaması yasal firma tarafından yapılmalı. Örümcek ile mücadele edilirken örümcek ağlarının bulunduğu yerde örümcek ağlarını uzun bir sopa ile temizlemek mümkünse de kesin çözüm değildir. Örümcekler ağları bozulunca duvar deliklerine ve çatlaklarına girerler ve tehlike geçtiğini anlayınca 2. bir ağı yaklaşık 1 saat içinde örer. Örümcekler ile mücadelede mutlaka şirketimize başvurun sizi bu sıkıntıdan kurtaralım. Sağlık bakanlığı onaylı ilaçlarımız ile hem sağlığınızı koruyalım hem de sizi haşerelerden sakındıralım.

Örümcek Hakkında Sık Sorulan Sorular

1- Örümcek ağının özellikleri nedir?
Örümcek ağları çok esnek sağlam yapılıdır, dünyadaki en iyi telin 4 katı daha sağlamdır, taktidi yapılamamıştır. Örümcek ağını, baca şeklinde, daire şeklinde ve torba şeklinde örebilir. Örümcek ağı çelik yelek imalatında kullanılır. İpek olan bu ağ, işlemesi pahalı olduğundan dolayı başka yönde kullanılmaz. Her örümcek ağ örmez, avını koşarak yakalar.

2- Örümceği özellikleri nedir?
Örümcekler, 8 bacaklı böceklerdir, kanatları bulunmaz. Örümceğin ağ örebilme özelliği vardır. Örümcek her yerde yaşar, etçil beslenme sağlar. Etkili zehirleri bulunur. Bacak yapıları tırmanmak için çok elverişlidir, arkaya, öne, geriye ve yana hareket edebilirler.

3- Örümcek türleri
Kara Dul Örümceği; parlak siyah ve kahverengi 1-2cm boyunda bir örümcek türüdür. Öldürücü özelliği yoktur, yaşlılar ve çocuklar üzerinde risk oluşturabilir. Etçil beslenen örümcek, eşini dahi yiyebilir.
Evcil örümcek; 2.5cm boyunda, ısırıkları tehlikeli değildir. Çatlak ve yarıklara ağ örer, yuva yaparlar.
Zıplayan örümcek; Siyah veya gri renklerde görülürler, 1cm boyu vardır. Parlak renkli, sık tüylü, zıplayan bir örümcek türüdür, zararlı değildir. İri ve güçlü yapılar ve iri gözleri bulunur.
Tarantula; en büyük örümcek türüdür. Büyüklüğü 6–6,5cm arasında boyu vardır. Yuvasını toprak içine yapar.
Yukarıda bahsedilen örümcek türleri en sık karşılaşılanlardır. Ülkemizde 690, dünyada 40.000 üzerinde örümcek türü bilinmektedir.

4- Örümcekler nasıl beslenir?
Örümcekler, etçil beslenme sağlar. Örümcek türlerinin bazıları ağ kurarak, bazıları ağ kumadan avlanır. Ağına takılan avını ağıyla sararak koza haline getirir, bir kenarda saklar, beslenmek için kullanır. Ağız parçaları oldukça küçük olan örümcek, avını uzun sürede içini emerek tüketir.

5- Örümcek nasıl üreme yapar?
Örümcek, yalnız yaşayan bir böcektir. Çiftleşme zamanı geldiğinde dişi ve erkek örümcek bir araya gelir ve çiftleşir. Bazı örümcekler, çiftleşmeden sonra erkeği yiyebilir. Dişi örümcekler yumurtalarını, ağları ile yaptıkları kozalar içine koyarlar. Dallara astıkları yumurtalarına çok iyi bakarlar, bazen de yumurtalarını yedikleri görülebilir

6- Örümcek nerelerde yaşar?
Örümcek toprak altında, ağaç üzerlerinde, kenar kuytu köşelere ağ örer. Çok soğuk olmayan her yerde yaşarlar. Örümcek, evde kullanılmayan odalarda, depolarda, bodrumlarda, kömürlüklerde bulunur.

7- Örümcek nasıl ilaçlanır?
Örümcek, ilaçlamasında kullanılan ilaçlar sıvı ilaçlar olmalıdır. Örümcek ilaçlaması yapan kişiler bu konuda eğitim almış insanlar olmalıdır. Örümcek ilaçlamada kullanılan ilaçlar ziraat mühendislerince hazırlanmalı, böceğin olduğu alana yeterli miktarlarda uygulanmalıdır.

8- Örümcekle mücadele yolları?
Örümceklerle mücadele etmek ilaçlama yapan firmaların işidir. Kişisel olarak yaptığınız ilaçlamalar çok etkili değildir. Yanlış uygulanan ilaçlar böceğin direncini artırarak çoğalmasına neden olur. Örümcek mücadelesi yapmak bizim işimizdir. Haftanın her günü, 24 saat sizlere ilaçlama hizmeti vermek görevimizdir.

Bir önceki yazımız olan Kırkayaklar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü