Tatarcık İlaçlama

Tatarcık bir sinek türüdür. İnsan ve hayvanlardan kan emerek hayatlarını sürdürürler. Tatarcıkların bedeni mat görünümlüdür, 2-3 mm boyunda donuk sarı bir rengi vardır.

Tatarcık sineği, mağaralarda, barınak ve evde ışık almayan loş alanlara yaşar. Yumurtalarını nemli yerlere, yaş atıklar üzerine bırakırlar. Tatarcık sineği, akut, humma, şark çıbanı gibi hastalıkların mikroplarını insanlara bulaştırır. Tropikal alanlarda sürekli hastalıkları yayma halinde olan sinek, soğuk olan iklimlerde sadece havalar ısındığı zaman hastalık yayar. Tatarcık sineğinin dişisi insanı ısırır, ısırma anı pek fark edilmez. Sinek beslenmek için gece ortaya çıkar. Dişi tatarcık kan emdikten 1-2 gün sonra yumurta bırakmaya başlar, yumurtalar ancak 5 hafta sonra kanatlı bir yavru olur. Ömrü kısa olan tatarcık ergin olarak birkaç hafta yaşar.

Tatarcık sineği, fazla yükseğe uçamaz, bu yüzden alt katta oturanlara hastalıkları daha kolay bulaştırırlar. Tatarcık sineğinin ısırdığı yerde kabarıklıklar, kaşıntı oluşur. 5-6 günün sonunda hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Hastada ateşlenme, kırıklık, baş dönmesi, titreme, göze yanma, bulantı, kusma, burun kanaması, terlemeler görülür. Tatarcık sineğinin bulunduğu alanlarda sık olarak ilaçlama yapılması gerekir. Tatarcık ilaçlama, su bazlı hazırlanan ilaçlarla yapılmalıdır. Sineklerin en yoğun olduğu sabah erken, akşamüzeri vakitlerinde yapılan ilaçlamalar etkili olur. Sinekler daha larva dönemindeyken çamur, bataklık ve su kenarlarını sık ilaçlatmak gerekir. Boyama yöntemi ile ilaçlama yapmak, kalıcıdır ve etkilidir. Şeker karışımlı ilaçlar, sineklerin konabileceği her yere uygulanır, 10-15 gün süre bu ilaçlar sineği kendisine çeker.

Tatarcık Sineği Hakkında Sık Sorulan Sorular

1- Tatarcık sineği nerelerde yaşar?
Tatarcık sineği, çok yükseklerde uçamaz, alçaklarda uçarlar. Tatarcık sineği, lağım, su, çamur ve bataklık, mağara ve loş odalarda yaşar. Erkek olan sinek şekerli nektarlarla, dişisi canlıdan kan emerek yaşar. Yumurtalarını, nemli topraklara, çamurluklar ve bataklıklara bırakırlar.

2- Tatarcıklar hangi hastalıkları bulaştırır?
Tatarcık, dişisi insanı ısırır kan emerek beslenir. Tatarcık sineği, tatarcık humması, şark çıbanı, ateşli hastalıklar, bağırsak hastalıkları gibi hastalıkları insana bulaştırır. Hastalık belirtileri, yüksek ateş, aşırı terleme, mide bulantıları, kusma, halsizlik olarak kendisini gösterir.

3- Tatarcık nasıl beslenir?
Tatarcık sineğinin dişisi beslenmek ve yumurta bırakabilmek için, insan kanı emer. Erkek tatarcık sineği, şekerli meyve ve gıdaların üzerine konarak nektarları ile beslenme sağlar.

4- Tatarcık sineği nasıl ürer?
Tatarcık sineği, birçok haşere gibi yumurtlama yaparak ürer. Dişi tatarcıkların yumurta yapabilmesi için, insan ve hayvandan kan emmesi gerekir. Sinek yumurtalarını nemli toprak, çamur ve bataklıklara bırakır.

5- Tatarcık eve nasıl gelir?
Tatarcık sineği, çok yüksek mesafelerde uçamaz, alçakta olan evlere girebilir. Tatarcık açık kapı ve pencerelerden içeriye rahatlıkla girebilir. Evinizin bulunduğu yer bataklık, çamurluk, bataklık gibi yerlere yakınsa tatarcığı evinizde sık görmeniz normaldir. Tatarcığı kontrol altına almak için yaz aylarında sık ilaçlama yapılması gerekir.

6- Tatarcık nasıl ilaçlama yapılır?
Tatarcıklara, en çok lağımlarda, bataklıklarda, durgun su etraflarında, hayvan ağıllarında rastlanır. Sabah erken saatlerde, akşam gün batarken tatarcık ilaçlamaları yapılması uygun olur. Sinek ilaçlaması, sıvı ilaçlarla, yapılırsa etkili sonuçlar alınır.

7- Tatarcık sineğini nasıl tanırız?
Tatarcık sineği, mat ve donuk renge sahiptir, boyu 2-3mm civarındadır. Tatarcık sineğinin bedeni kısa tüylerle kaplıdır. Rengi sarı, siyah, kahve renklerinde görülür. Işıktan kaçan tatarcık, loş ortamda olmayı sever.Kan emerek beslenir.

Bir önceki yazımız olan Pire İlaçlama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü