Karınca

Karıncalar koloni halinde yaşayan hayvanlardır. Karıncaların 4 çift ayakları olup vücutları üç bölgeden oluşan baş kısmında antenleri olan böceklerdir. Karınca ailesinin 1000’lerce türü vardır. Karıncalar kırmızı, kahverengi, siyah olmak üzere birçok renktedirler. Boyları türlerine göre değişir karıncanın boyu 1cm ile 2,6cm arası değişir. Karıncalar yuvalanmak için genellikle toprağın derinliklerine doğru kazı yaparlar. Karıncaların yuvalarına ulaşmak zordur çünkü yuvaları çok derindedir. Karıncalar çok çalışkan haşere olup çok kısa bir zaman uyurlar geri kalan kısımda sürekli çalışırlar. Karıncalar çok güçlü hayvanlar olup kendi vücut ağırlığının 40-50 katı kadar kaldırabilirler.Karıncalar ekinlerin taze aksanlarını koparıp yuvarın derinliklerine götürürler bu taze kısımlar üzerinde mantarlar ürer ve karıncalar besin olarak bunu kullanır.

Karıncaların midesinde bitkilerin seliloz dediğimiz kısmını hazmeden salgıları olmadığı için bitkileri yemezler. Karıncalar bir besin maddesine ulaştığın da baş ucundaki antenler sayesinde kızıl ötesi bir iletişim göndererek diğer karıncaları oraya çeker. Karıncalar evimize evdeki besinler için gelirle besin kokusunu aldıklarında una ulaşmak için çaba sarf ederler. Karıncalar ortalama olarak 2 ay yaşarlar. Karıncaların yuvasında bulunan ana kraliçe ömrü 10-14 yıl kadar olabilmekte. Karıncalar kendi arasında farklı görevler yapan birimler kurarlar.

Köle gibi çalışan karıncalar: Köle olarak çalışan karıncalar genellikle başka yuvalardan çalınan yumurtadan çıkan yavrulardır.
İşçi karıncalar: Bu karınca grubunu genellikle dişi karıncalardan oluşur.
Çöpçü karıncalar: Bunlar yuvada biriken pislikleri ve artıkları dışarı atarlar.
Böcekçi karıncalar: bu karınca türleri günde yüzlerce böcekleri yuvaya getirirler.

Karıncalar ekinlere ulaştığında ekin taneleri, yaprakları koparı yuvaya götürdükleri için ekili alanlara zararları da dokunmakta. Bazı yörelerde insan bu karıncaları besin maddesi olarak kullanırlar. Bazı kesimlerde ise bunlarla mücadele etmek zor olduğu için ilaçlama mutlaka yapılmalı. Karınca ile mücadele mutlaka zamanında yapılmalı.

Karınca Böceği Hakkında Sık Sorulan Sorular

1- Karınca, nasıl ürer?
Karıncalarda üreme, yumurtlama yöntemi ile olur. Dünyada, en kalabalık canlı nüfusuna sahip canlı karıncadır. Her kolonide 1 tane ana karınca vardır, sadece üreme yapar, başka bir iş yapmaz. Kanatlı olan karınca, yeni koloniler oluşturmak için uzak mesafeler uçabilir.

2- Karıncalar, nasıl beslenir?
Karınca, türüne göre ve bulunduğu alana bağlı farklı beslenir. Etçil beslenen karıncanın yanında, otçul beslenen karıncalarda vardır. Karınca yuvasına taşıdığı yaprakları yemez, yaprakların üzerinde oluşan mantarları yiyerek beslenir. Karıncalar özellikle, şeker ihtiva eden besinleri çok severek yer.

3- Karınca evden nasıl yok edilir?
Evde karınca varsa, mücadele için mutlaka ilaçlama yardımı almalısınız. Karınca, bir anda çoğalır ve iç alanları kaplar, ne kadar temizledim deseniz bile sürekli gelmeye devam ederler. Karınca mücadelesinde, kullanılan ilaçlar kokulu sıvı ilaçlar olmalıdır.

4- Karıncanın faydası var mıdır?
Karınca, her yerde çok sık rastlayabileceğimiz, böcektir. Doğadaki, ekolojik dengenin korunmasını sağlar. Çeşitli yerlerde gezen karınca, hastalık ve mikroplar bir yerden başka bir yere taşır. Ev içerisine gelen karınca açıktaki gıdalar üzerinde gezer, salya ve dışkı bırakır, hastalık bulaşma ihtimali yüksektir.

5- Karıncaların ilaçlanması nasıl olur?
Karıncanın ilaçlanması, su bazlı hazırlanan sıvı ilaçlarla olur. Sıvı ilaçlar karıncanın yoğunluğuna bağlı olarak kokulu veya kokusuz şekilde hazırlanır. Karıncaların bulunduğu alan, ilaçlama yapıldıktan sonra rahatlıkla kullanılabilir. Karınca ilaçlamada 7 gün 24 saat ilaçlama hizmeti vermekteyiz. Size en yakın şubemizle her yere aynı servis ücreti ile hizmetinizdeyiz.

6- Karınca nasıl bir böcektir?
Karıncalar, koloni halinde yaşar, kendi aralarında farklı, görevler alırlar. Karınca dünyadaki en kalabalık, canlı topluluğuna sahiptir. Algılama yetenekleri oldukça gelişmiştir. Sadece ana karıncada kanat bulunur, uçarak başka yerlerde koloni kurar. Hem bitkisel, hem etçil beslenen türleri bulunur.

Bir önceki yazımız olan Hamam Böceği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü