Categories: Haşere Türleri

Kene İle Mücadele Etmek

Keneler de pireler, bitler ve tahta kuruları gibi kan emerek beslenen zararlılardır. Yalnız kene bu böceklere göre çok daha tehlikeli bir canlıdır. Kene ısırığı sonucunda her yıl onlarca insan yaşamını yitirmektedir. Keneler en sık kırsal kesimlerde görülmektedir. Yeşillik alanlar, sazlıklar ve otlak alanlar keneler için en ideal yaşam alanlarıdır. Bu alanlarda avlarını bekleyen keneler otlayan inek, keçi, koyun vb.. hayvanların üzerlerine atlayarak yapışırlar ve kanlarını emerler. Kene kuşlar ve kümes hayvanlarına da musallat olurlar. İnsanlarda kene vakaları sıklıkla hayvancılıkla uğraşan kişilerde görülebilir. Özellikle hayvanlarla birlikte meralara çıkan çobanlar sıklıkla keneler tarafından sokulurlar. Şehir merkezlerinde ise kene sokması vakaları daha çok mesire alanlarında piknik yapan insanlarda görülmektedir.

KENE NASIL BİR CANLIDIR?

Kene son derece tehlikeli ve dayanıklı bir canlıdır. Kene bir böcek değil bir hayvandır. Kene 8 bacaklı ve sert kabuğu olan bir zararlıdır. Ağız kısmında bulunan ve kan emmek için kullandığı hortumu kurbanının kanını rahatça emebilmesi için kancalı bir yapıdadır. Bu yapısı sayesinde kene kanını emdiği canlıya sıkıca tutunur. Kendi isteği dışında da başka birisi tarafından kurbanından sökülüp alınmasında bu kancalı yapı ciddi zorluklar ve tehlikeler doğurabilir. Keneyi ısırdığı alandan söküp çıkarmaya çalıştığımızda tehlikeyi anlayan kene hızlı bir şekilde zehirli bir salgıyı vücudumuza akıtır.

Kenelerin boyları 0,5-30 mm arasında değişmektedir. Kene larvaları genellikle üç erişkinleri ve nemfleri ise dört çift bacaklıdır. Bazı kene türlerinin vücutları sık tüylerle kaplanmıştır. Bazıları ise tamamen tüysüzdür. Kene omurgasız bir hayvandır. Kenelerin ön ayakları arka ayaklarına nazaran daha kısadır. Türlerine göre çok çeşitli renklerde olabilen kenelerin en sık rastlanan renkleri ise kahverengidir.

KENE NASIL BESLENİR?

Kene kan emerek beslenir. Kenelerin kan emmeleri sivri sineklerde olduğu gibi kısa süreli değildir. Kurbanına yapışan kene kancalı hortumunu ona batırarak büyük bir iştahla ve yavaşça kanını emer. Kene tamamen doymadan asla kurbanından ayrılmaz. Bazen haftalar, aylar ve hatta yıllarca hiç kıpırdamadan bir ağacın üzerinde kanını emebileceği bir canlının gelmesini sabırla bekleyebilir. Bu örnek kenenin ne denli tehlikeli bir canlı olduğuna en güzel örneklerden birisidir.

KENE SOKMASI

Kene sokması insanlarda hayvanlara göre çok daha tehlikeli bir süreç izler. Çoğu zaman kenetarafından ısırılan hayvanlarda bu zehirlenme süreci tehlikesiz ve belirtisiz geçer. İnsanlarda ise kene ısırığı ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kene sokması sonrasında belirtilerin ortaya çıkması ortalama 1 ile 3 gün arasında değişmektedir. Bazı durumlarda nadiren de olsa bu süre 9 güne kadar çıkmaktadır. Eğer ki hastalık kene tarafından ısırılan bir hayvanın kanı vb.. ile bulaşmışsa bu süre 13 güne kadar çıkabilir.

KENEDEN NASIL KORUNULUR?

Keneden korunmak kolay değildir. Çünkü her an tetikte olmak mümkün olmaz. Kene hiç beklenmedik bir zaman da beklenmedik bir yerde de karşımıza çıkabilir. Kenelerin sıklıkla bulundukları alanlarda daha dikkatli bir şekilde hareket edilebilir. Mesela çimenlere çıplak ayakla basmamak, mutlaka çorap giyinmek, terlik yerine kapalı bir ayakkabı tercih etmek, pantolonun paçalarını çorapların içine sokmak, piknik yerlerinden eve dönüşte üst başın kontrol edilmesi vb.. basit görünmekle birlikte hayat kurtarıcı önlemler olabilir. Hayvancılıkla uğraşanlarında ahırlarını kontrol etmeleri ve bu alanlarda üsküdar ilaçlama yaptırmaları çok önemlidir.

KENE NASIL ÇIKARILIR?

Kene tarafından sokulan kişi keneyi çıkarmak için acele etmemelidir. Çünkü hatırlanacağı gibi keneler kan emmek için kullandıkları hortumlarını çok derinlere batırırlar ve bu hortumları avından sökülmesini engellemek için kancalı bir yapıdadır. Keneyi söküp çıkarmaya çalışırken hortumunun koparak vücudun içinde kalmasına sebep olmak son derece sakıncalıdır. Ayrıca keneyi sökmeye çalışırken bu hayvanın içindeki zehri vücudumuza daha yoğun bir şekilde akıtmasına da sebep olabiliriz. Bunun dışında kene sökülmeye çalışılırken ezilip patlarsa o zamanda derideki gözeneklerden veya varsa yaralardan kolayca zehir vücuda nüfuz edebilir.

KENE NERELERDE YAŞAR?

Kene en çok yeşillik alanlarda, ormanlarda, bahçelerde, sazlıklarda, hayvanların bulundukları yerlerde de özellikle ahırlarda yaşar. Keneye evlerimizde de rastlamak mümkündür. Gerek kendi üzerimizde gerekse evlerimizde beslediğimiz kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarımız aracılığıyla keneler evlerimize girebilirler.

Bir önceki yazımız olan Sivrisinek İle Mücadele başlıklı makalemizde Sivrisinek ilaçlama ve Sivrisinek ilaçları hakkında bilgiler verilmektedir.

Üsküdar İlaçlama

Share
Published by
Üsküdar İlaçlama

Recent Posts

Örümcek

Örümcekler değişik boylarda, farklı yapılarda ve kanatsız böceklerden olup bazı türleri zehirli bazı türleri de zehirsiz olan böceklerdir. Çok geniş…

2 sene ago

Karasinekler İle Mücadele

70 e yakın türleri vardır. Halk Sağlığı açısından önemli olan tür; Musca Domestica(bunun 9-10 tane alt türü vardır) Tifo, Paratifo,Kolera,…

2 sene ago

Uyuz Böceği İlaçlama

Uyuz böceği, insanda deri altına, hayvanda deri üzerine yerleşerek lezyonlu yara ve kaşıntıya neden olan bir böcek türüdür. Uyuz böceği, deri…

2 sene ago

Ev tozu Akarları (Dermatophagoides spp)

Ev tozu akarları yatak ve halılardaki oranı 100 akar/g toz dan yüksek olursa astım riski gösterir. 500 akar/g toz akar…

2 sene ago

Üsküdar Böcek İlaçlama Fiyatları

Üsküdar Böcek İlaçlama Fiyatları Üsküdar bölgesinde ve yakın ilçelerde hizmet veren firmamız bölgede yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren firmaların başında…

4 sene ago

YABAN ARISI, EŞEK ARISI İLAÇLAMA

Arıların başında binlerce üniteden oluşan 3 basit göz bulunur. Arının gözleri yüzlerce küçük üniteden oluşmuştur. Arı başındaki 1 çift duyarga…

4 sene ago