Categories: Haşere Türleri

Karafatma İle Mücadele

Karafatma ilaçlaması konusuna değinmeden önce, baş edeceğimiz hayvanı, karafatmayı tanımakta fayda var diye düşünüyorum. Karafatma; boyları en fazla 4 cm olabilen, omurgasız canlılardır. Başlarında iki tane antenleri vardır. Karafatmalar, altı bacaklıdırlar. Sırt kısımlarında sert kanatları bulunur. Ancak bu kanatlar, uçma görevini sağlamak yerine, karafatmayı dış etkenlerden korurlar. Karafatmalar çok hızlı hareket eden böceklerdir. Karafatmalar gündüzleri dinlenerek geçirir, geceleri beslenmek için meydana çıkarlar. Karafatmalar karanlığı çok severler, aydınlık yerlerden hiç hoşlanmazlar. Bu durumdan dolayı, karafatmalar ile karşılaşmanız oldukça zordur. Karafatma ile karşılaşmak bizler açısından hiç de hoş olmayacak bir durumdur. Karafatma ile karşılaşma ihtimalinin çok düşük olması sizi yanıltmamalıdır. Karafatmalar mikrop, hastalık taşıyan canlılardır. Karafatmaların taşıdığı hastalıklardan korunmak için, karafatma ilaçlaması büyük önem taşımaktadır.Karafatmalar diğer pek çok böcek türü gibi, yumurtlayarak çoğalan böceklerdir. Karafatmalar yumurtlama yöntemi ile çoğaldıklarından, çok hızlı çoğalan canlılardır. Karafatmalar yumurtalarını, insanların göremeyeceği alanlara; buzdolabı altına, çamaşır, bulaşık makinası altlarına bırakmayı tercih ederler. Karafatmalar bir seferde kırk yumurta bırakabilirler. Bu da bir karafatmanın, bir yumurtlamada sayısını kırk katına çıkaracağı anlamına gelir. Karafatma ilaçlamasında özellikle, karafatmaların yumurta bırakmak için tercih edebileceği yerlerin ilaçlanması büyük önem taşımaktadır.

 

Karafatmalar toplu halde yaşamayı severler, tercih ederler. Bu durum karafatma ilaçlamasında sonucun daha etkili olmasında yardımcı olacaktır. Karafatma ilaçlaması sanıldığı kadar kolay değildir. Kendiniz ilaçlama yapmayı tercih ederseniz, kullandığınız ilaçlar böceğin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğinden, ilaçlama sonrasında hiç istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmanıza neden olabilir.Marketten, eczaneden alacağınız ilaçlar ile yaptığınız ilaçlama sonucu, ortamda var olan böceklerin büyük bir kısmının öldüğünü görebilirsiniz. Ancak bu durum sizi yanıltmasın. Marketten, eczaneden almış olduğunuz ilaçların böceklerin yumurtalarına etki etmemektedir. Yumurtadan çıkan yavrular kısmen ilaçlı ortama doğacaklarından, yumurtadan çıkan yavruların bağışıklık sistemleri marketten, eczaneden almış olduğunuz ilaca karşı dirençli olacaktır. Marketten, eczaneden almış olduğunuz ilaç ile yaptığınız ilaçlama sonrası elde ettiğiniz sonuç ilk etapta sizi mutlu edebilir ancak kısa bir süre sonra, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı elde edilen sonuçtan hiç memnun kalmayacaksınızdır.

Bir önceki yazımız olan Çiyan başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Üsküdar İlaçlama

Share
Published by
Üsküdar İlaçlama

Recent Posts

Örümcek

Örümcekler değişik boylarda, farklı yapılarda ve kanatsız böceklerden olup bazı türleri zehirli bazı türleri de zehirsiz olan böceklerdir. Çok geniş…

2 sene ago

Karasinekler İle Mücadele

70 e yakın türleri vardır. Halk Sağlığı açısından önemli olan tür; Musca Domestica(bunun 9-10 tane alt türü vardır) Tifo, Paratifo,Kolera,…

2 sene ago

Uyuz Böceği İlaçlama

Uyuz böceği, insanda deri altına, hayvanda deri üzerine yerleşerek lezyonlu yara ve kaşıntıya neden olan bir böcek türüdür. Uyuz böceği, deri…

2 sene ago

Ev tozu Akarları (Dermatophagoides spp)

Ev tozu akarları yatak ve halılardaki oranı 100 akar/g toz dan yüksek olursa astım riski gösterir. 500 akar/g toz akar…

2 sene ago

Üsküdar Böcek İlaçlama Fiyatları

Üsküdar Böcek İlaçlama Fiyatları Üsküdar bölgesinde ve yakın ilçelerde hizmet veren firmamız bölgede yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren firmaların başında…

4 sene ago

YABAN ARISI, EŞEK ARISI İLAÇLAMA

Arıların başında binlerce üniteden oluşan 3 basit göz bulunur. Arının gözleri yüzlerce küçük üniteden oluşmuştur. Arı başındaki 1 çift duyarga…

4 sene ago