Sivrisinek İlaçlama

Sivrisinekler adını ağız kısmında bulunan sert iğnesinden alırlar. Bunlar omurgasız, kanatlı, küçük yapıları olan hayvanlardır. Sivri sinekler vücutları çok ufak fakat ayakları oldukça uzundurlar. Sivrisinek genel olarak vücutları 3 kısımdan oluşur bunlar; Baş, göğüs, karındır. Sivrisineklerin toplam 6 ayakları mevcuttur. Sivrisinekler kan emici sinek olarak da bilinir. Başın ön tarafında buluna bu iğne şeklindeki bu organı ile insan vücudunu ısırarak çok hızlı ve basınçlı bir şekilde kan emer. Sivri sinek öyle basınç ile kan emdiği için bu kan normalde aynı basınç ile serbest bırakılsa 4-6 m kadar yükselebilir. Sivri sineklerde karın kısmı çok esnektir kendi vücudundan çok fazla miktarda kan emebilirler. Sivrisinek ısırması ile insan vücudunda yanma, kızarma, ve kaşıntı oluşur. Sivrisinek geceleri çok aktiftirler başındaki ufak antenler ile avının yeri tespit ederler. Vücudun dış kısmına en yakın damarı tespit edip saldırırlar. Sivri sinekler üremek için mutlak kana ihtiyaç duyarlar. Bu bakımından sürekli kan emmek zorundadırlar.

Sivri sinekler halk arasında hep yaz mevsiminde bilinir. Ama sivrisinekler her mevsimde yaşayabilmektedir. Sivri sinekler üremek için havada ve yerde uygun ortam bulduğu yer ve zamanda çiftleşir. Dişi sivri sinek döllendikten sonra vücudunda bulunan özel bir kese içinde 500’e yakın yumurta üretir. Sivrisinekler yumurtalarının gelişmesini sağlamak için uygun ortam ararlar. Bunu mutlaka sulak bir alana, bataklığa, lağım borularına, nemli ortamlara bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar ilk önce minik kurtlar şeklidedirler. Larvalar sulak alanda gelişerek olgun sivri sinek haline gelir. Sivri sinekler ile mücadele etmek çok zordur. Bunlar ile mücadele ederken öncelikle sivrisineğin ürediği yani yumurtasını bıraktığı ortamı bulmak gerekir. Bulunan ortam ıslah edilmeli yani; bataklık ise kurutulmalı lağım yerleri su tutulup temizlenmeli ve etkili olarak ilaçlama yapılmalı. ilaçlama gece yapılsa daha etkili olur.Sivrisinekler ile mücadelede etkili ilaçlar ve mutlaka uygun ilaçlama yöntemi kullanılmalı.

Sivri sinekler Kime Saldırır?

Sivri sinekler en çok karbondioksit çıkaran hamilelere ve ürik asidi fazla olan kişilere saldırıyor. Ayrıca cilt bakım ve kozmetik ürünü kullananlar da sivri sineklerin iştahını kabartıyor.

Florida Üniversitesi’nden Jerry Butler ve Karen McKenzie’nin yaptığı araştırma, sivri sinek saldıracağı insan konusunda seçici davrandığını ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, sivrisinek tarafından ısırılmada genetik özelliklerin rolü % 85. Ayrıca vücut kimyasındaki bazı elementler de sivri sinekleri çekiyor. Derileri üzerinde yüksek miktarda steroid veya kolestrol olanlar sivri sinekleri cezbediyor. Kozmetik de Çekiyor Cilt bakım ve kozmetik ürünü kullananlar da sivrisineklerin iştahını kabartıyor. Bilim adamlarının vardığı bir diğer sonuç ise kalp, tansiyon ve yüksek kolesterol ilacı kullananların sivri sineklerin ilgi alanına girdiği şeklinde.

Çok Kilolular Hedefte

Sivrisineklerin hedefinde Ürik asit üreten ve karbondioksit çıkardığı için çok kilolu insanlar da var. Araştırmaya göre hamile kadınlar, normalin üzerinde karbondioksit çıkardığı için sivri sinek saldırılarına açık. Sivri sinekler harekete ve ısıya duyarlı ayrıca kurbanlarının kokusunu 50 kilometreden alabiliyor.

Araştırmada ortaya çıkan bir başka sonuç ise, binlerce çeşit sivri sinekten yalnızca birkaçında küçük hastalıklara rastlanması.

Bir önceki yazımız olan Halı Böceği ilaçlama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü