Mite (Akar) ile Mücadele

Mite (toz akarı) gözle görülmesi mümkün olmayan haşerelerdir.Mikroskopla ancak görülebilirler. Toz akarı, insanların ve hayvanların üzerinden dökülen deri döküntüleri ve kıl gibi organizmalarla beslenme sağlar. Toz akarları yaklaşık 150 civarındadır. Miteler tozlar içerisinde bol miktarda bulunurlar. Toz akarı(mite) insan bedeninde bolca bulunur. Yatak içlerinde de bol miktarda mite bulunur. Yatak nevresimlerinin sık değiştirilip, yüksek ısıda yıkanmasında fayda vardır. Toz akarları, astım ve bronşit gibi hastalıkların insanlarda oluşmasına neden olur. Özellikle yatak odasında halı olmaması hastalığın tetiklenmesini önler. Astım ve bronşit hastalıkları çocukluk döneminden başlar ve ilerler. Halı, battaniye, pelüş örtü ve oyuncaklar toz çok çektiğinden buralarda akar (mite) bulunması ihtimali çoktur.1 gr insan derisi ile milyonlarca toz akarı beslenebilir. Mitenin gözleri körelmiş yapıdadır, 8 tane bacağı bulunurAkarlar (mite) 1 günde 20–30 defa dışkılama yapar. Hastalıklara sebep olan mitenin dışkılarıdır. İnsanların bedeninde bazen iğne batma hissi görülür. Bu mitenin insan bedeninde olduğunun belirtileridir. İç ortamlardaki nem ve ılık hava akarların çoğalması ve yaşaması için idealdir. Pis, nemli, tozlu ortamlar mitenin yaşaması için çok uygundur.
Miteden bulaşan hastalıklar;
Astım; astım hastalığı çocukluk döneminden vücuda yerleşen bir hastalıktır. Belirtileri, nefes darlığı, öksürük, göğüste daralma, göğüste daralma ve hırıltı gibi belirtiler görülür. Astımın nedeni, tozlu ortam, kalıtsal özellikler, havasız alan, toz akarının içindeki mayt haşeresinin dışkıları, bu hastalığı tetikleyici etkenlerdir.
Bronşit; üst yolunum yolu enfeksiyonudur. Bu hastalığın sebebi, tozlu, havasız, ortamdır. Sigara içenlerde kronik bronşit çok sık görülür. Hastalık olmaması için hijyen ve temiz havalı alanlarda yaşamak gereklidir.

Akarlardan korunmak ve kurtulmak için sık aralıklarla evinizi ve iç alanlarınızı ilaçlama yaptırmalısınız. Ev içini sık havalandırmalı, toz oluşumu engellemelisiniz. Mite ilaçlama için, size en yakın şubemizle hizmetinizdeyiz. Ev içerisinde döşeme halı varsa en etkili hijyen, ilaçlama yöntemidir.

Mite (akar) en çok nerede olur?

Mitelerin en fazla bulunduğu yerler, halılar, battaniyeler, pelüşten yapılmış çocuk oyuncakları, yattığımız yataklar, toz olan yerlerdir. Bahar ve yaz aylarının gelmesi ile toz akarlarının sayısında artma yaşanır.

Toz akarı nasıl hastalıklar yapar?

Akarlar günde 20–30 defa dışkılama yapar. Bu dışkılar insanların hasta olmasına neden olur. Astım ve bronşit hastalıklarının oluşmasında mite haşeresi önemli bir etkendir. Özellikle gece yatıldığında solunum yolu ile broşlara inen mikroplar insanların hasta olmasına neden olur. Yatak odasında halı olmaması daha doğru olur.

Mite(akar) nasıl bir haşeredir?

Mite haşeresinin diğer bir ismi toz akarı(mayt)dır. Akar gözle görülemeyecek kadar küçüktür, mikroskop altında ancak görülebilir. Miteler yumurtlama yöntemi ile ürer. Akarın dışkıları astım, bronşit hastalıklarına neden olur. Akarlar, insan ve hayvan deri döküntüleri ile beslenir. Halı, yünlü örtü, toz toplayan her eşyada ve tozlu yerlerde bolca bulunur.

Akarları (mite) nasıl yok ederim?

Mite canlısı ile mücadele etmek zor bir işlemdir. Toz akarını yok etmek için kesinlikle ilaçlama yaptırmalısınız. Günlük hayatımızda bizlerle yaşayan bu haşereler, bizlere zarar verirler. Yaz aylarının gelmesi ile böceklerin ve haşerelerin sayısında artış yaşanır. Sıcaklığın artış gösterdiği zamanlarda sık ilaçlama yaptırmak sizi ve çevrenizi zararlı haşerelerden korur.

Mite (akar) ilaçlaması nasıl yapılır?

Miteden (akar) ilaçlaması yapmak ilaçlama eğitimi almış insanların işidir. Toz akarı ilaçlaması, kokulu sıvı ilaçlarla yapılmalıdır. Kokulu sıvı ilaçlar, motorlar yardımı ile püskürtme yapılarak uygulanır. İlaçlama evin her alanına uygulanmalıdır.

Toz akarı (mite) nasıl beslenir?

Toz akarı(mite), beslenmek için canlının deri döküntüleri, kıl gibi organikler kullanır.1 gr deri ile milyonlarca mite beslenme sağlar. Yatak odalarında daha çok bulunurlar. Fazlaca toz toplayan eşyaların yatılan odada olmaması daha doğrudur. Miteyi gözle görmeniz mümkün değildir, vücudunuzda beliren iğnemsi batmalar akarların burada olduğunun göstergesidir.

Mitenin ömrü ne kadardır?

Toz akarı (mite) hayatı, 1–3 ay arasında değişir. Akarlar nemli, tozlu, ılık ortamda sürekli çoğalmaya devam ederler. Mitenin ömrünün kısa olması için, kesinlikle ilaçlama yapılması gerekir. İlaçlama yapılırsa miteden ve diğer zararlı böceklerden kurtulmak daha kolay olur.

Bir önceki yazımız olan Deri Böceği İlaçlama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü