Categories: Haşere Türleri

Kalorifer Böceği Zararlı mıdır?

Kalorifer Böceği Zararlı mıdır?

Evlerde en çok görülen ve her zaman sıkıntı yaratan böcek türü olan kalorifer böceği zararlı mıdır hakkında pek çok söz edilebilir.

Sadece onun evde olduğunu bilmek ve örneğin mutfak dolaplarının içinde dolaştığını anlamak bile kalorifer böceği zararlı mıdır sorusuna kocaman bir evet yanıtı verdiriyor.

 

 

Kalorifer Böceği Bir Çeşit Hamam Böceğidir

Fakat bu zarar onların varlığı ve görünüşleriyle ilgilidir. Aslında doğrudan bir zararları yoktur. Mesela insanı veya çocukları ısırmazlar, çünkü kan emici tür değillerdir. (Çok şanssızsanız ağız veya burundan içeri girenlerine rastlarsınız.) Bu böceklerin üzerinde milyonlarca bakteri bulunabilir. Alman hamam böceği olarak da isimlendirilen bu türün üzerinde 14 milyon bakteri olduğu saptanmıştır. Hatta yapılan araştırmalarda kalorifer böceklerinin kanserojen madde taşıdıklarını bile ortaya çıkarttı. Bu hayvanlar dışkılarını gezindikleri yere bırakırlar. Yıkanmadan yenen yiyeceklerle taşıdığı bakteriler böylece insana geçer. Kalorifer böceğinin esas zararları bunlardır. Bu yüzden kalorifer böceği ısırığı gibi nadir gerçekleşecek bir olay yerine bu böceklerden nasıl kurtuluruz diye düşünmek daha faydalıdır. Aynı zamanda dişi bir kalorifer böceğinin yılda 30 binden fazla yumurtayı sağa sola bıraktığını ve bu yumurtalardan 21 günde bir yeni kalorifer böceği neslinin ortaya çıktığını bilmek bu mücadeleyi başlatmak için de çok iyi bir nedendir.

Kalorifer böceklerinin verem ve sarılık türü hastalıkları yaydığına bile rastlanmıştır. Açıkta bırakılan her türlü yiyeceği ve ölmüş diğer böcekleri yiyebilirler. Gece beslenirler, gündüz seyrek görürsünüz.

Nerelerde Görülür?

Evin mutfağı ve banyosu kalorifer böceklerinin yaşaması ve çoğalması açısından en elverişli ortalardır. Kalorifer böcekleri lavabo altlarında, evin bodrum kısımlarında, mutfak dolaplarının içlerinde, çatı katlarında, merdiven boşluklarında ve mutfak ile banyoların nemli kalmış kuytuluklarında çok görülür. Bu sevimsiz hayvanlara yaz veya kış rastlayabilirsiniz.

Kalorifer böceğinden kurtulma yollarının kesin cevabı ise ilaçlamadır. Yaşanılan yerdeki böcek yoğunluğuna göre jel veya sıvı türde böcek ilaçları kullanılır. Küçük böcek ilacı paketlerini sağa sola bırakabilirsiniz fakat evde çocuk varsa bu paketleri kesinlikle görünür yere koymayın. Açıkta yiyecek bırakmamak da her türlü böceğe karşı alınacak bir tedbirdir.

Bir önceki yazımız olan Kene İle Mücadele Etmek başlıklı makalemizde kene ilaçlama hakkında bilgiler verilmektedir.

Üsküdar İlaçlama

Share
Published by
Üsküdar İlaçlama

Recent Posts

Örümcek

Örümcekler değişik boylarda, farklı yapılarda ve kanatsız böceklerden olup bazı türleri zehirli bazı türleri de zehirsiz olan böceklerdir. Çok geniş…

2 sene ago

Karasinekler İle Mücadele

70 e yakın türleri vardır. Halk Sağlığı açısından önemli olan tür; Musca Domestica(bunun 9-10 tane alt türü vardır) Tifo, Paratifo,Kolera,…

2 sene ago

Uyuz Böceği İlaçlama

Uyuz böceği, insanda deri altına, hayvanda deri üzerine yerleşerek lezyonlu yara ve kaşıntıya neden olan bir böcek türüdür. Uyuz böceği, deri…

2 sene ago

Ev tozu Akarları (Dermatophagoides spp)

Ev tozu akarları yatak ve halılardaki oranı 100 akar/g toz dan yüksek olursa astım riski gösterir. 500 akar/g toz akar…

2 sene ago

Üsküdar Böcek İlaçlama Fiyatları

Üsküdar Böcek İlaçlama Fiyatları Üsküdar bölgesinde ve yakın ilçelerde hizmet veren firmamız bölgede yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren firmaların başında…

4 sene ago

YABAN ARISI, EŞEK ARISI İLAÇLAMA

Arıların başında binlerce üniteden oluşan 3 basit göz bulunur. Arının gözleri yüzlerce küçük üniteden oluşmuştur. Arı başındaki 1 çift duyarga…

4 sene ago