Deri Böceği İlaçlama

Ergin 7-9 mm olgun larva 11-13 mm larva sarımsı kahve renkte vücut kıllarla kaplıdır. Vücut sonunda uzun bir kıl demeti bulunur. Kışı ergin olarak genelde ağaç kabukları altında geçirirler. Mayıs veya Haziran aylarında uçarak depo etrafına yumurtalarını bırakırlar. 10-15 günde açılan yumurtalardan çıkan larvalar etraftaki gıdalarla beslenirler. Pupa olmak için gıda ortamı, hatta tahta veya kurşun aksamında delik açarak pupa yeri hazırlarlar.18-20 C’de yumurtadan ergine kadar 40-50 gün geçer. Yılda 1-5 defa döl verir.Ergin ömrü bir yıldır. Bu larvalar peynir, et ve salamı besin olarak tercih ederler. Ancak aynı cinse bağlı Dermestes maculatus türleri deri ve kürk depolarında önemli derecede zarar yapabilirler.

SAĞLIĞA ZARARLARI
Deri böcekleri insanların derilerinin içine girebilir ve uyuz hastalığına sebep olabilir. Deri böceği ( uyuz böceği ) insan vücudunda sürekli kaşıntı oluşturur. İnsan derisinde yırtılmalar ve pis akıntılı irinler oluşturur.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Deri böceği ile mücadelede ferdi ve kısmi çalışmalar sonuç getirmez. deri böceği ilaçlamasında deri böceğinin türüne bağlı olarak farklı ilaçlama yöntemleri uygulanır. Eşyalara zarar veren ve büyük olan maculatus türü için kokulu ilaçlama adı verilen ilaçlama yöntemi uygulanır.

Bir önceki yazımız olan Pastane, Fırın ilaçlama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü