Ev tozu Akarları (Dermatophagoides spp)

Ev tozu akarları yatak ve halılardaki oranı 100 akar/g toz dan yüksek olursa astım riski gösterir. 500 akar/g toz akar olursa kronik astım riski meydana gelir.

Ev tozu akarlarını ile mücadelede Entegre Mücadele önemlidir.
Halıların kuru olarak temizlenmesi, vakumlu süpürgelere toz ve allerji etkenlerini yok eden filtrelerin yerleştirilmesi,

Temizlikte deterjan ve diğer yüzey temizleyici maddelerin kullanılması toz ve allerji etmenlerinin azalmasına neden olur.

Canlı akarlar, yatak ve yastıkların, 55°C de yıkanmasıyla uzaklaştırılabilirler.

Kullanılacak akarisitler, direkt olarak yataklara, halılara, perdelere ve diğer yumuşak yapıdaki eşyalara uygulanmalıdır.

DSÖ tarafından tavsiye edilen Akarisitler:
Benzyl benzoate tozu (%5) halılara 60 g /m2 oranında atılabilir. Atılan ilaç 24 saate kadar vakumlamadan bekletilmelidir. Uygulamadan sonra bir yıla kadar koruyuculuk sağlar.

Pirimiphos methyl 2 g/m2 oranında halı şampuanı ile birlikte halılara atılabilir.

Akar’lar

Biyolojisi
İnsan hayvan ve bitki gibi canlıların yaşadığı ortamda canlı artık ve döküntüleriyle beslenen, gözle görülemeyen başı, gövdesi, bacakları ve de birçok türü olan canlılardır. Özellikle tozlu bakımsız evlerde tavuk, güvercin ve farelerde, bazen suda ve otluk alanlarda çok yaşarlar.
“Allerjik reaksiyonlara neden olurlar, özellikle astımı ve allerjisi olanlar dikkat etmelidir.”

Kontrol Önlemleri
Ev içinin ve eşyaların ilaçlanması, evde tozların sık sık alınması ve evin dikkatli temizlenmesi gibi tedbirler alınmalıdır.

Mite’ler

( Akar Family Dermanyssidae Bird Mite)

Özellikleri
Boy: Topluiğne başından ufak
Renk: Cinsine göre koyu beyaz veya krem rengi

Davranışları
Kuşları ve bazı hayvanları istila eden birçok türde akar bulunmaktadır. Ancak sayıca fazla olan birçok türünün parazit özelliği olmayıp, ağaçlarda, bitkilerde veya toprakta yaşarlar. Tanımlanmaları çok zor olup, türüne göre istila kaynağını belirlemede gereklidir.

Tavuk çiftliklerinde, ambarlarda sorun yaratabilir veya kuşlarla ilgilenen kişileri ısırabilirler. Yaşam alanlarına girişleri, istila ettikleri güvercin, serçe gibi kuşlarla birlikte olur.

Yaşam Alanları

Genellikle kuşların üzerinde veya yuvalarında görülürler. Kuşların yerleşik olduğu iç alanlarda (depo, çatı, baca) ise, parazit olarak yaşayacakları yeni bir canlı arayışıyla birçok alana yayılabilirler.

Mücadele İpuçları

Bir binada akar tespit edildiğinde, kaynağın tespiti için profesyonel hizmet alınması en doğru yöntemdir. Kuş akarı olduğunda tüm kuş ve yuvaların elimine edilmesi ve uygulama yapılması şarttır. Bunun yanı sıra, duvarlardaki boşluklara da uygulama yapılması gerekebilir.

Bu tür böceklerle mücadelede profesyonel firmaya müracaat etmek ,hem zaman kaybını, hem de daha ekonomik olarak sorundan kurtulmanızı sağlar.

Bir önceki yazımız olan Tatarcık İlaçlama başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a Reply

böcek ilaçlama beylikdüzü